
W Polsce w 1888 roku napisano książkę kucharską, która dowodziła o tym, że Słowianie od zawsze byli jaroszami i to właśnie dieta wegetariańska jest dla nich naturalna. Szacuje się, że w Polsce żyje około milion osób, które stosują dietę bezmięsną. Co ważne, kolejny milion podkreśla, że na co dzień stara się ograniczyć mięso i produkty odzwierzęce. Niestety, zdaniem wielu osób, tym co sprawia, że wciąż większość ludzi kupuje mięso, są aspekty ekonomiczne. Produkty wege czy wegańskie są droższe niż mięso. Jednakże ci, którzy decydują się na weganizm, rezygnują z mięsa głównie z powodów etycznych, zdrowotnych, a także ekologicznych. Chcesz ograniczyć mięso, ale nie wiesz, w jaki sposób uzupełnić białko w swojej diecie? Poznaj smaczne rozwiązania!
Czy warto ograniczyć spożywanie mięsa?
Mięso od lat jest uznawane za bardzo istotny element ludzkiej diety, dlatego też często pełni ono główną rolę na naszych talerzach. Szczególnie w czasach PRL-owskich posiadanie mięsa w domu było uznawane za symbol dobrobytu i obfitości. Jednakże wraz z rozwojem wiele osób podaje w wątpliwość jego pozytywny wpływ na zdrowie. Ograniczenie spożywania mięsa, szczególnie tego czerwonego i przetworzonego, zmniejsza ryzyko występowania chorób sercowo-naczyniowych, nowotworów oraz cukrzycy typu 2. Co więcej, dieta bogata w mięso zwiększa ilość tłuszczów nasyconych oraz złego cholesterolu we krwi, co może zwiększać ryzyko wystąpienia udaru czy miażdżycy. Współcześnie mięso nie jest już w pełni naturalne, a zawiera dodatki, takie jak antybiotyki, hormony wzrostu czy konserwanty, które mogą mieć negatywny wpływ na nasze zdrowie.
Warto także wziąć pod uwagę korzyści ekologiczne. Produkcja mięsa ma ogromny wpływ na zmiany klimatyczne, przyczyniając się do emisji gazów cieplarnianych. Ograniczenie spożywania mięsa przyczynia się także do zmniejszenia zapotrzebowania na wodę, ponieważ produkcja mięsa wymaga mniej wody niż rośliny. Jak dowodzą badania – intensywna hodowla zwierząt może prowadzić do pojawienia się nowych patogenów.
Roślinne zamienniki mięsa
Chcesz ograniczyć spożywanie mięsa, ale do tej pory stanowiło ono dużą część Twojej diety? Warto postawić na sprawdzone produkty na bazie soi – to szybkie i bardzo smaczne rozwiązanie, by podnieść sytość Twojego posiłku. Granulat sojowy od https://sklep.pronatura.com.pl/ to doskonały zamiennik mięsa mielonego, dzięki czemu możesz go wykorzystać jako składnik sosu do spaghetti, zup, pierogów czy nawet do gołąbków z ryżem. Możesz go wrzucić na rozgrzany olej i smażyć, aż do zarumienienia, a następnie wlać sos sojowy. Bardzo popularnym rozwiązaniem są także kotlety sojowe, które na początku trzeba namoczyć w bulionie, a następnie obsypać mieszanką ulubionych przypraw. Kolejnym krokiem jest obtoczenie kotleta w bułce tartej i usmaż na patelni. W ten sposób otrzymasz „prawie” tradycyjny, niedzielny obiad. Świetnym zamiennikiem mięsa są także grzyby, rośliny strączkowe, takie jak fasola, ciecierzyca czy soczewica oraz warzywa białkowe – brokuły, szpinak czy jarmuż. Włączanie do swojej diety takich produktów z pewnością korzystnie wpłynie na Twoje zdrowie i samopoczucie.
/artykuł sponsorowany/