Ciasta i desery z owocami sezonowymi

Ciasta i desery z owocami sezonowymi
Lato już tuż-tuż, a wraz z nim długie wieczory, wysokie temperatury i… owoce sezonowe! Żadna inna pora roku nie przynosi nam w tej kwestii takiego bogactwa, więc warto w najbliższych miesiącach jak najwięcej korzystać z darów natury.

Letnie owoce sezonowe – zalety ich spożywania

Zalet jedzenia owoców sezonowych jest bardzo wiele. Przede wszystkim są one bardzo bogatym źródłem witamin i minerałów. Wszystko przez to, że dojrzewają w intensywnych promieniach słonecznych. O ich genialnym smaku nie trzeba wspominać!

Innym plusem jest ich cena. W sezonie owoce (jak i również warzywa) są tańsze, ponieważ nie ma potrzeba ściągania ich z zagranicy.

Rodzaje letnich owoców sezonowych i ich właściwości

Wyróżniamy różne rodzaje letnich owoców sezonowych, z których każdy posiada swoje wyjątkowe właściwości. Są to m.in.:

  • owoce jagodowe, takie jak: jagody, borówki, maliny, porzeczki czy jeżyny (są one bogatym źródłem witamin A, C i z grupy B);
  • owoce pestkowe, takie jak: brzoskwinie, nektarynki czy śliwki (prócz witamin i minerałów zawierają także kwas foliowy czy beta-karoten).

Nie można zapomnieć również o arbuzie, który dzięki temu, że w 90% składa się z wody jest niskokaloryczny, a przy tym orzeźwia jak żaden inny owoc!

Przepisy na ciasta i desery z sezonowymi owocami

Narobiliśmy smaku? To bardzo dobrze! Czas na letnią ucztę z naszymi przepisami na ciasta i desery z sezonowymi owocami. Oto one:

Życzymy smakowitej, owocowej uczty!

/artykuł sponsorowany/

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.