Letnie owoce sezonowe – zalety ich spożywania
Zalet jedzenia owoców sezonowych jest bardzo wiele. Przede wszystkim są one bardzo bogatym źródłem witamin i minerałów. Wszystko przez to, że dojrzewają w intensywnych promieniach słonecznych. O ich genialnym smaku nie trzeba wspominać!
Innym plusem jest ich cena. W sezonie owoce (jak i również warzywa) są tańsze, ponieważ nie ma potrzeba ściągania ich z zagranicy.
Rodzaje letnich owoców sezonowych i ich właściwości
Wyróżniamy różne rodzaje letnich owoców sezonowych, z których każdy posiada swoje wyjątkowe właściwości. Są to m.in.:
- owoce jagodowe, takie jak: jagody, borówki, maliny, porzeczki czy jeżyny (są one bogatym źródłem witamin A, C i z grupy B);
- owoce pestkowe, takie jak: brzoskwinie, nektarynki czy śliwki (prócz witamin i minerałów zawierają także kwas foliowy czy beta-karoten).
Nie można zapomnieć również o arbuzie, który dzięki temu, że w 90% składa się z wody jest niskokaloryczny, a przy tym orzeźwia jak żaden inny owoc!
Przepisy na ciasta i desery z sezonowymi owocami
Narobiliśmy smaku? To bardzo dobrze! Czas na letnią ucztę z naszymi przepisami na ciasta i desery z sezonowymi owocami. Oto one:
- https://uwielbiam.pl/przepis/deserki-na-upalne-letnie-przyjecie – pyszne deserki z agrestem i truskawkami na upalne letnie przyjęcie;
- https://uwielbiam.pl/przepis/tiramisu-z-owocami-lekkie-i-owocowe – letni deser we włoskim stylu, czyli lekkie i owocowe tiramisu;
- https://uwielbiam.pl/przepis/domowe-lody-owocowo-czekoladowe-idealne-na-lato – domowe lody z kakao, jogurtem kokosowym, malinami oraz syropem z agawy;
- https://uwielbiam.pl/przepis/letni-torcik – smakowity letni torcik z jeżynami i malinami.
Życzymy smakowitej, owocowej uczty!
/artykuł sponsorowany/
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.