Weekend Portugalski w Hali Gwardii

UDOSTĘPNIJ
  • 1
  •  
  •  
  •  

Weekend Portugalski w Hali Gwardii.

Z okazji narodowego święta Portugalii, przypadającego na 10 czerwca, zapraszamy na Portugalski Weekend w Hali Gwardii. Przyjdźcie, aby spróbować portugalskich win, zjeść pastel de nata i inne portugalskie słodycze, a także nauczyć się, co można przyrządzić z portugalskich przysmaków. Jako pierwsi w Warszawie, wzorem innych miast w Europie, pokażemy Wam m.in., jak zrobić … sushi z rybami z portugalskich konserw rybnych.

10 czerwca to święto nierozerwalnie związane z portugalską kulturą i historią, dlatego podczas tego weekendu nie zabraknie również wydarzeń kulturalnych. Zaprosimy Was na spotkanie z Iwoną Słabuszewską – Krauze, autorką powieści „Portugalka”, a także na rozmowę trójki pasjonatów portugalskich klimatów: dziennikarki Weroniki Wawrzkowicz–Nasternak, znającej Portugalię od podszewki, Marty Paixão i autora przewodników po Portugalii oraz bloga Luzomania – Janusza St. Andrasza.

Nie zabraknie również innych atrakcji, jak malowanie na ceramicznych magnesach portugalskich wzorów ludowych, nauka języka portugalskiego, opowieści o fado, a także muzyczne portugalskie sety, zapodane przez Nuno Bernardesa.

Na miejscu będzie można skosztować i zakupić portugalskie wina, w tym vinho verde i porozmawiać z pomysłodawcą Portugalskiego Weekendu, Manuelem Maioralem – Portugalczykiem, właścicielem firmy Portugalia Gourmet i Atlantiki – importera portugalskich win, działającego w Polsce od ponad 15 lat. Manuel doradzi, jakie wino najlepiej będzie smakować ze swojskim bigosem, a które idealnie zgra się z bałtyckim dorszem 😉

Przez cały czas działać będzie w Hali Gwardii również „mercado”, czyli targ z portugalskimi produktami.

PROGRAM:

Sobota 09.06.2018

Targ z portugalskimi produktami

Czas: sobota, godz. 11.00 – 18.00


Degustacja win portugalskich

Degustacja z możliwością zakupów na stoisku pośrodku hali.

Czas: sobota, godz. 11.00 – 18.00


Malowanie ceramicznych magnesów z motywami portugalskimi

Warsztaty dla dzieci, w grupach ok. 40 osób.

Czas: sobota, godz. 12.00 – 14.00

 

Spotkanie autorskie z Iwoną Słabuszewską – Krauze, autorką książki „Portugalka” (Wyd. Prószyński i S-ka)

W sobotnie popołudnie spotkamy się z autorką „Portugalki” – powieści rozgrywającej się w Dolinie Rzeki Douro. Porozmawiamy zarówno o jej pobycie w tym pięknym zakątku Portugalii, wpisanym na Światową Listę Dziedzictwa Kulturalnego UNESCO, jak i o pracy nad samą książką.

W sobotę i niedzielę będzie można też zakupić egzemplarz książki, porozmawiać z autorką i oczywiście otrzymać jej autograf.

Czas: sobota godz. 15.00 – 16.00

 

Rodzinna nauka języka portugalskiego

Lekcja podstaw języka portugalskiego. Na pewno przyda się podczas wakacyjnego pobytu
w Lizbonie czy Porto!

Czas: sobota godz. 16.00 – 17.00

 

Warsztat kulinarny „Portugalskie konserwy na salonach”

Prowadzenie: Janusz St. Andrasz, autor dwóch przewodników (po Lizbonie oraz po całej Portugalii), napisanych dla wydawnictwa ExpressMap, w tym jednego przetłumaczonego na język francuski. Na dniach ukaże się trzeci – po mieście Porto. Pisze również o portugalskich kulinariach, historii i turystyce, m.in. dla Magazynu Smak czy Podróże. Współpracował przy organizacji polsko – portugalskiej kolacji w Atelier Amaro i gotował m.in. w prywatnej rezydencji ambasadorów Portugalii w Warszawie. Na co dzień prowadzi portal Luzomania.pl i portugalskie warsztaty kulinarne na terenie całej Polski.

 

Słowo konserwa ma w języku polskim (całkowicie zasłużenie) niedobre konotacje. Portugalczycy pokazują całemu światu, co oznacza tak naprawdę wyrażenie „konserwa rybna”. Ten portugalski wyrób w ostatnich latach zyskał rangę produktu gourmet i jako taki, sprzedaje się doskonale w specjalistycznych sklepach na całym świecie, począwszy od Paryża, Berlina, Londynu, a na Macau i Szanghaju skończywszy.

Janusz St. Andrasz zaprezentuje nie tylko same konserwy, ale podpowie i pokaże, w jaki sposób przyrządzić z nich proste i zdrowe potrawy. Przy fachowej pomocy sushimena zaskoczy Was z pewnością sushi z portugalską rybą konserwową. Wspomni również o innym, najwyższej klasy portugalskim produkcie – portugalskich oliwach.

Czas: sobota, godz. 17.30 – 18.15

 

Wieczór z Muzyką Portugalską

 Prowadzenie: Nuno Bernardes

Czas: sobota, godz. 20.00

Niedziela 10.06.2018

Targ z portugalskimi produktami

Czas: niedziela, godz. 11.00 – 17.00

 

Degustacja win portugalskich

Degustacja z możliwością zakupów na środku hali.

Czas: niedziela, godz. 11.00 – 18.00

 

Malowania ceramicznych magnesów z motywami portugalskimi

Warsztaty dla dzieci, w grupach ok. 40 osób.

Czas: niedziela, godz. 12.00 – 14.00

 

Um, dois, tres – trzy spojrzenia trzech miłośników Portugalii na portugalską codzienność.

Spotkanie Janusza St. Adrasza (Luzomania), który spędził 10 lat w Portugalii, a obecnie zajmuje się jej popularyzacją w Polsce, z Martą Paixão, jego znajomą z czasów pobytu w Portugalii – iberystką,  znawczynią portugalskich zwyczajów i obyczajów, obecnie przedsiębiorcą, specjalistką od szeroko pojętej komunikacji i last but not least – szczęśliwą mamą oraz Weroniką Wawrzkowicz – Nasternak, zarażoną nieustającą saudade za Portugalią, niezależną dziennikarką, autorką internetowego pasma „Rozmawiam, bo lubię”, w przeszłości  pracującą dla TVP, TVN Style, TVN Warszawa i Canal + oraz Radia PiN i Radia Zet Chilli.

 Czas: niedziela, godz. 15.00 – 16.00

Rodzinna nauka języka portugalskiego

Lekcja podstaw języka portugalskiego. Na pewno przyda się podczas wakacyjnego pobytu w Lizbonie czy Porto!

Czas: niedziela, godz. 16.00 – 17.00

 

ABC fado i nie tylko …

Prowadzenie: Janusz St. Andrasz (Luzomania.pl)

Opowieść o fado i innych rodzajach muzyki z portugalskojęzycznego kręgu kulturowego. Janusz St. Andrasz ilustrując swoją opowieść o portugalskiej muzyce fragmentami wideoklipów, opowie o swojej fascynacji fado, współczesną muzyką portugalską, a także brazylijskim chorinho.

Czas: niedziela, godz. 17.00 – 18.00


9-10 czerwca 2018
Hala Gwardii, plac Żelaznej Bramy 1

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.