W dniach 15-16 września 2018 roku w Wilanowie odbędzie się Warszawski Festiwal Kulinarny 2018. Tym razem hasłem przewodnim Festiwalu będzie wezwanie „Królewski stół” – pragniemy, aby jedzenie godne króla zagościło na naszych codziennych stołach. Spotkamy się w królewskiej dzielnicy na terenie Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie oraz Plaży Wilanów.
Warszawski Festiwal Kulinarny już po raz drugi połączy idee festiwalu, targów i konferencji z dobrym jedzeniem w roli głównej. Będziemy promować idee związane z równoważonym rozwojem, bezpieczeństwem żywnościowym i sprawiedliwym handlem. Naszym celem jest promocja zdrowej, tradycyjnej i regionalnej żywności. Pokażemy najlepszych polskich producentów, artystów i rzemieślników, twórców pysznego jedzenia i designu.
Warszawski Festiwal Kulinarny zada wiele pytań:
Jak możemy na co dzień jeść zdrowiej i lepiej?
Dlaczego warto kupować produkty od małych producentów?
Co to znaczy „ Królewski stół”?
Co kryją królewskie książki kucharskie?
II edycja przyczyni się do poszerzenia wiedzy dotyczącej kulinarnych korzeni kuchni polskiej, a także warszawskiej. Odkryjemy tajemnice królewskiego stołu oraz Warszawy dwudziestolecia międzywojennego. Będziemy rozmawiali o tym, jak historyczne zwyczaje żywieniowe inspirują nas dziś.
W ubiegłym roku w Ogrodzie Botanicznym Uniwersytetu Warszawskiego udało nam się stworzyć niezwykłe wydarzenie, które stało się miejscem spotkania liderów promujących żywność wysokiej jakości, edukację i zrównoważony rozwój. Zaprosiliśmy też ponad 80 najlepszych polskich wystawców. Odbyło się ponad 40 warsztatów, pokazów, dyskusji oraz 24 wykłady ekspertów.
Więcej informacji: https://warszawskifestiwalkulinarny.pl/
Dodaj komentarz
Musisz się zalogować, aby móc dodać komentarz.