W zabytkowym budynku MDM otworzy się pierwszy wermut bar w Polsce

UDOSTĘPNIJ
  • 1
  •  
  •  
  •  

W zabytkowym budynku MDM otworzy się pierwszy wermut bar w Polsce.

17 sierpnia 2018 roku w zabytkowym budynku MDM otworzy się WARMUT – pierwszy wermut bar w Polsce. Miejsce zaserwuje swoim gościom szeroką selekcję wermutów, zachowując przy tym ducha warszawskiej tradycji. Alkohol niegdyś popularny w czasach PRL-u, powraca na salony w nowym, orzeźwiającym wydaniu. Dopełnieniem będzie autorska kuchnia zbudowana na bazie produktów z puszek i wermutu oraz podawana w formie przegryzek. Tego w Warszawie jeszcze nie było!

Powrót wermutu
WARMUT, jak sama nazwa wskazuje, swoją koncepcję opiera na selekcji wysokiej jakości wermutów. To orzeźwiające wino na bazie naturalnych aromatów i mieszanki ziół, kiedyś postrzegano jako bardzo modny i wykwintny alkohol. Na przełomie lat 60. i 70. nieco o nim zapomniano i zaczęto używać głównie jako składnika popularnych drinków.

Od niedawna zaobserwować można jednak wielki powrót wermutu. Bary opierające się na tym konkretnym alkoholu znajdziemy już w Barcelonie, Nowym Jorku, San Francisco, Londynie i Sydney. Niebawem Warszawa dołączy do tego grona!

Co ciekawe, mieszkańcy stolicy już kiedyś pijali wermut – i to w dużych ilościach. W czasach PRL-u był to jeden z niewielu dostępnych alkoholi na rynku, a sprzedawano go w nie tylko w Peweksach, ale również aptekach.

WARMUT odkryje wermut na nowo! Alkohol ten klasycznie serwowany będzie z lodem, cytrusami i syfonem wypełnionym wodą. W efekcie, przy stoliku samodzielnie przygotujemy orzeźwiający aperitif, by delektować się nim przez długi wieczór. W menu barowym nie zabraknie również koktajli (na bazie wermutu, ale nie tylko), wina oraz piwa.

Powrót puszek
Ofertę barową uzupełni kuchnia inspirowana starym, ale wytrwale pielęgnowanym zwyczajem serwowania przegryzek w towarzystwie jakościowego alkoholu. Co kluczowe, menu bazuje w całości na puszkach oraz wermucie! Ponad 50 pozycji – w tym także opcji wegetariańskich – stworzonych do wspólnego zamawiania, próbowania i dzielenia się przy stole.
W karcie WARMUTU znajdziemy zarówno ciepłe, jak i zimne przekąski, duży wybór talerzyków oraz kanapek. Goście będą mogli zjeść m.in. ser kozi w panko z sosem wermutowym czy pikantną czarną fasolę z mackami ośmiornicy, a do nich dobrać oliwki z karczochami, wytrawną bitą śmietanę czy galaretki z wermutu.

Dodatkowo, w lokalu będzie można kupić najlepszej jakości produkty w puszkach – importowane specjalnie z Hiszpanii, Francji i Portugalii.

Rozbudzić MDM
Bar działać będzie przez 7 dni w tygodniu, przy ul. Marszałkowskiej 45/49 – tuż obok Placu Zbawiciela. Właściciele, opracowując koncepcję miejsca, skupili się na pielęgnowaniu wspomnień związanych z budynkiem MDMu i samym miastem. We wnętrzach doszukamy się więc nawiązań do historii i klimatu Warszawy, z przyjemnym powiewem nowoczesnych akcentów – m.in. ścianami graffiti.

źródło: materiały praswoe

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.