Światowy Dzień Tapas

Biuro Radcy ds. Turystyki. Ambasada Hiszpanii w Polsce organizuje Światowy Dzień Tapas, który odbędzie się 16 czerwca 2016 r. 
W Warszawie powstanie Szlak Tapas, który stworzy 17 restauracji. Każda z restauracji przygotuje specjalną Tapę i będzie ją oferować przez te dwa tygodnie (od 1 czerwca br.) wraz z napojem w cenie 15,00 zł.

Szlak Tapas:
AiOli Cantine Bar Café Deli,
ul. Świętokrzyska 18
AiOli MINI,
pl. Konstytucji 5
Bistro Odolany, ul. Ordona 12 E
 City Wine,
ul. Grzybowska 2
Fiesta i Siesta,
Bulwar J. Karskiego nad Wisłą
La Iberica,
ul. Płowiecka 35
La Viña,
ul. Tarczyńska 1
Mojo Picón, 
ul Poznańska 3
Mojo Picón & Latino Bar, 
ul. Krakowskie Przedmieście 79
Olé! Tapas, 
ul. Bracka 2
Restaurante Buñuel,
ul. Walecznych 61
Słony,
ul. Piękna 11
Sueño Tapas Bar, 
ul. Oboźna 9
Tapas, Gastro Bar,
ul. Grzybowska 63
Trattoria Prima Pasta, 
ul. Krasińskiego 10 (pl. Wilsona 2)
Yeye,
ul. Franciszka Klimczaka 1
Złoto Hiszpanii, 
ul. Francuska 26

Wśród składników przekąsek znajdziecie m.in. przegrzebki, ośmiornicę, tuńczyka, warzywa. Będzie naprawdę smakowicie! Po degustacji będziecie mogli ocenić kunszt kulinarny szefów kuchni restauracji znajdujących się na Szlaku.

Szlak Tapas w Warszawie
Ulotka Tapas 2016 w pliku pdf

Głosować można poprzez specjalną aplikację, a osoby głosujące na najlepsze Tapas wezmą udział w losowaniu nagród. W każdym z wymienionych lokali znajdziecie ulotkę z listą pozostałych miejsc, gdzie można będzie dokonać kolejnych degustacji.
Wykaz restauracji konkursowych Tapas oraz aplikację do głosowania znajdziecie też na stronie: http://www.spain.info/pl/swiatowy-dzien-tapas

Festiwal Hiszpańskich Tapas podczas Slow Weekend w Soho Factory w Warszawie
w dniach 11 – 12 czerwca 2016 roku.
Pośród wielu atrakcji czekać na Was będzie hiszpański kącik, a w nim oczywiście Tapas, ale też muzyka, śpiew i flamenco oraz pokazy kulinarne, konkurs i dobre hiszpańskie piwo San Miguel.

Gala z okazji Światowego Dnia Tapas (na specjalne zaproszenie) odbędzie się w dniu 16 czerwca br., w Ambasadzie Hiszpanii w Polsce. Przed galą odbędą się pokazy przygotowania konkursowych Tapas przez zgłoszone do konkursu restauracje oraz ich ocena przez komisję konkursową. Podczas gali ogłoszone zostaną wyniki konkursu, najlepsze Tapas wybrane przez publiczność oraz przez komisję konkursową.

Konkursy:

Konkurs Posmakuj i wybierz najlepszą Tapę w 2016 roku! Przygotowane specjalnie na konkurs Tapas będą podlegały dwóm niezależnym ocenom: publiczności (zwycięża Tapa, która otrzyma najwięcej punktów) i jury (komisja konkursowa oceni przystawki i dokona wyboru najlepszej).

Ocena publiczności: Jeśli powędrujecie warszawskim Szlakiem Tapas i  skosztujecie choć jednej przekąski (spośród 17 oferowanych we wszystkich restauracjach z okazji Światowego Dnia Tapas), będziecie mieli okazję wziąć udział w konkursie głosując na najsmaczniejszą, w Waszej opinii, Tapę.

Głosowanie poprze stronę: www.spain.info/pl/swiatowy-dzien-tapas.
Nazwę restauracji, której Tapa zdobędzie najwięcej głosów, podamy 16 czerwca br., podczas obchodów Światowego Dnia Tapas w Ambasadzie Hiszpanii. A spośród osób, które wezmą udział w konkursie wylosujemy szczęśliwca, na którego będzie czekała atrakcyjna nagroda (voucher o wartości 500 zł do zrealizowania w zwycięskiej restauracji). Zwycięzcę ogłosimy na naszym profilu na Facebooku w dniu 17 czerwca. https://www.facebook.com/spain.info/pl

Ocena jury odbędzie się w dniu 16 czerwca br., w Ambasadzie Hiszpanii, po zakończeniu prezentacji gastronomicznej, podczas której każda z biorących udział w konkursie restauracji wykona zgłoszoną do konkursu przystawkę. W skład komisji konkursowej wejdą: 
Kurt Scheller, szef kuchni, krytyk kulinarny, laureat wielu prestiżowych nagród oraz właściciel Akademii Sztuki Kulinarnej Kurta Schellera.
Łukasz Modelski – zastępca redaktora naczelnego magazynu „Twój Styl” oraz autor książki „Piąty smak” za którą otrzymał nagrodę ‘Prix de la Littérature Gastronomique 2015’ od Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej, o Gonçalo Duarte Silva, Dyrektor Generalny Starwood Hotels&Resorts w Polsce oraz hotelu Sheraton w Warszawie.
Juan de Porras Aguirre, Członek Zarządu Banku Zachodniego WBK Santander zarządzający Pionem Global Banking & Markets,
Maciej Dobrzyniecki, Sekretarz Generalny Europejskiej Akademii Gastronomicznej, oraz Prezydent Polskiej Akademii Gastronomicznej.

Konkurs Zrób to sam! Wystarczy nakręcić krótki, bo maksymalnie 1 minutowy, film z samodzielnego przygotowania dowolnej tapy i zamieścić go na You Tube. Tytuł filmu musi zawierać słowa: „Światowy Dzień Tapas – Zrób to sam”. Link do filmiku należy zamieścić w naszym poście konkursowym przypiętym na górze osi czasu na naszym profilu na Facebooku do północy 14 czerwca br. Zwycięzcę ogłosimy na profilu 16 czerwca br. Do wygrania hiszpańskie przysmaki o wartości 500 zł ufundowane przez Spain QualityGoods!

 

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.