Osjan – Dziedziniec Kultury vol. 6

UDOSTĘPNIJ
  •  
  •  
  •  
  •  

17 sierpnia 2018 roku na scenie Dziedzińca Kultury wystąpi legendarny zespół Osjan.

Osjan powstał jesienią 1971 roku, a utworzyli go Jacek OstaszewskiMarek Jackowski (dwóch członków grupy Anawa) oraz Tomasz Hołuj. 
Określani są mianem prekursorów world music w Polsce, w grze zespołu obecna jest niemalże cała światowa kultura muzyczna. 
Nazwę grupy zaczerpnięto z tytułu utworu Bolesława Leśmiana „Jam – nie Osjan”. 

Osjan tworzy muzykę intuicyjną, głównie instrumentalną, zdradzającą wpływy muzyki etnicznej. 

Od początku istnienia zespołu muzycy wykorzystują bogate instrumentarium z różnych kultur (flety proste, ligawe, sitar, gayageum, table, gongi, bongosy, garnki z Olkusza, ksylofon i wiele innych). 
Muzyka zespołu ciągle ewoluuje z koncertu na koncert, a kolejne płyty odzwierciedlają tylko wycinek muzycznej drogi. W muzyce Osjana centralne miejsce zajmuje rytm, ważnym elementem jest też cisza pomiędzy dźwiękami.

Podczas wieloletniej podróży muzycznej zespołu w jego skład wchodzili m.in: Wojciech WaglewskiMilo KurtisRadosław Nowakowski, Anna Sikorzak-Olek, Karol Szymanowski, Antymos Apostolis, Sarandis Juvanidis, Jorgos SkoliasJacek Wolski, a także gościnnie Kora Jackowska oraz Małgorzata Ostaszewska.

Obecny skład zespołu:

✴ Jacek Ostaszewski – flety, głos, instr. perk.
✴ Wojciech Waglewski – gitary, głos, instr. perk.
✴ Milo Kurtis – instrumenty perkusyjne, głos
✴ Radosław Nowakowski – conga, instr. perk.

17 sierpnia 2018, godz. 20:00

ul. Krakowskie Przedmieście 15/17

Wstęp na wydarzenie jest bezpłatny

Dyskografia zespołu:

🔈1972 – Klub Płytowy nr.1 (No. 1 PSJ Club) – wydawnictwo PolJazz 
🔈1975 – Ossian – wydawnictwo Polskie Nagrania „Muza” 
🔈1978 – Ossian – wydawnictwo Poljazz 
🔈1979 – Księga Chmur – Tom I – wydawnictwo Polskie Nagrania Muza 
🔈1980 – Ossian – wydawnictwo Poljazz 
🔈1983 – Roots – wydawnictwo Espe Musik 
🔈1988 – Rytuał Dźwięku I Ciszy – wydawnictwo Polskie Nagrania Muza 
🔈1992 – Głową W Dół ‎- wydawnictwo Polton
🔈1996 – Yá-sou Featuring: Tomasz Stanko, Osjan – Tribute To Don Cherry ‎- wydawnictwo GOWI Records 
🔈1998 – Muzyka Fruwającej Ryby – wydawnictwo Milo Records 
🔈2008 – Po Prostu – wydawnictwo Kiton Art Records 

Dla moli książkowych też coś mamy – w Kordegarda. Galeria Narodowego Centrum Kultury kupicie publikacje wydane przez NCK w cenie obniżonej o 25%!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.