FILMS for FOOD na Warszawskim Festiwalu Kulinarnym

FILMS for FOOD na Warszawskim Festiwalu Kulinarnym.

15 i 16 września wilanowska Oranżeria zamieni się w salę kinową! Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie oraz FILMS for FOOD zapraszają na dwa seanse kulinarne organizowane w ramach II Warszawski Festiwal Kulinarny „Królewski stół”

MIEJSCE: Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie | Oranżeria
WSTĘP: 20 zł zwykły i 10 zł ulgowy
BILETY: www.bilety.wilanow-palac.pl

15 września, godz. 18.00 | „Cydrowe historie”, reż. Bego Zubia Gallastegi, Hiszpania, 2015

Co roku, od stycznia do kwietnia, baskijscy producenci cydru przyciągają tysiące gości z kraju i ze świata. Wszyscy chcą spróbować lokalnych specjałów – klasycznego omleta z dorszem i serów. Ale przede wszystkim chcą wziąć udział w rytuale „txotx”, czyli degustacji cydru prosto z beczki! To tradycja współczesna, jednak z bardzo głębokimi korzeniami. Film zabiera widza w pełną niespodzianek podróż: geograficzną, kulturalną, technologiczną i gastronomiczną.

16 września, godz. 17.00 | „Rolnik i szef kuchni”, reż. Michael Whalen, USA, 2014

Poznamy dwoje oddanych swojej pracy ludzi – rolniczkę Cynthię Sandberg i Davida Kincha, szefa kuchni restauracji Manresa w Kalifornii. Kluczem do ich sukcesu jest pasja, z jaką podchodzą do rolnictwa oraz gotowania. Uprawiają ziemię w sposób zrównoważony i z poszanowaniem środowiska, a zebrane rośliny od razu trafiają do kuchni – filozofia „z pola na stół” wciela się tu w życie. Sukces restauracji jest nierozerwalnie związany z sukcesem gospodarstwa: jeśli plony nie będą udane, ucierpią na tym dania serwowane przez Davida. Obojgu bohaterom chodzi o powrót do tradycyjnych wartości dzięki nowym technologiom. Inspirujące!

MECENAS POKAZÓW: Cydr Lubelski

Reklama

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.