Borówki pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym

„Borówki są najbogatszym źródłem antyoksydantów wśród wszystkich owoców i warzyw. Pomagają zapobiegać chorobom nowotworowym, układu krążenia, regenerują mózg i układ nerwowy, a także sprzyjają utrzymaniu dobrego wzroku i młodego wyglądu skóry. Zawarte w jagodach borówki przeciwutleniacze to nasi sprzymierzeńcy, mający wpływ na powstrzymywanie procesów starzenia. Borówka jest rekomendowana każdemu, od najmłodszych, po profilaktykę i terapię wszystkich chorób cywilizacyjnych” – mówi Anna Radowicka, dietetyk, technolog żywienia, ekspert w ocenie jakości żywności.

Tegoroczne obchody Dnia Polskiej Borówki odbywają się pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia (IŻŻ) i Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej (NCEŻ). Honorowy patronat objął Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa. Wśród partnerów merytorycznych jest także Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach.

„Lato to w naszym klimacie czas największego bogactwa natury i dobry moment, aby zadbać o naszą odporność i zdrowie. O tej porze roku mamy największą szansę na wprowadzenie do swojej diety mnóstwa świeżych owoców i warzyw. Wakacje o smaku borówki każdemu wyjdą na zdrowie” – przekonywała Emilia Szczęsna z Fundacji Promocji Polskiej Borówki.

Kampania „Lato z borówkami” jest realizowana przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

 

Źródło informacji: Fundacja Promocji Polskiej Borówki
Reklama

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.