6. Targi Książki Kulinarnej w Warszawie

W dniach 4-5 sierpnia 2018 roku w Qchni Artystycznej w Zamku Ujazdowskim, odbędą się 6. Targi Książki Kulinarnej.

Każdy pamięta zeszyty, w których nasze babcie i mamy zapisywały zbierane przepisy. Do tej pory wiele z nich przetrwało. Nabrały ważności, stały się rodzinnymi skarbami pozwalającymi zatrzymać smak. Połączyć przeszłość z teraźniejszością. Sięgamy po nie, kiedy tęsknimy. To nasz polski comfort food. 6. Targi Książki Kulinarnej pochylają się nad tą tradycją. Organizuje Qchnia Artystyczna, zaprasza Marta Gessler.

Blogi i konta w mediach społecznościowych to jeden z ciekawszych opisów rzeczywistości – prowokują dyskusję, generują zaangażowanie, budzą zachwyt. Blogi i instagramy kulinarne to często uczty, przepisy, zdjęcia, edukacja, zabawa – nasze współczesne zeszyty z przepisami. Konsekwencja, systematyczność, pasja to często wyznacznik dobrego bloga. Doceniamy! To hobby, sposób na życie, zarabianie – o tym pogadamy! Będą blogerki i i blogerzy fit, vege, dla dzieci. Będziecie mogli poznać ich osobiście i kupić ich książki.

BLOGU-JEMY – to hasło tegorocznych Targów Książki Kulinarnej.
To już szósta edycja tego jedynego w Polsce wydarzenia przygotowanego dla miłośników jedzenia, gotowania oraz pięknych książek. Pomysłodawczynią i organizatorem jest Marta Gessler, restauratorka i designerka, znana z licznych eksperymentów kulinarnych i projektowych. „To wielka przyjemność patrzeć jak rozwija się i rozrasta nasze małe przedsięwzięcie” – mówi właścicielka Qchni Artystycznej w Zamku Ujazdowskim i  kwiaciarni Warsztat Woni, przez wielu uważana za prekursorkę polskiego food designu.

Dwudniowy program tegorocznych targów został podzielony na męska sobotę oraz żeńską niedzielę. MEN – WOMEN WORD.
Gospodarzem pierwszego dnia będzie Aleksander Baron należący do awangardy polskiej sceny kulinarnej. Autor książki – bestsellera „Kiszonki i fermentacje”, jego goście – myśliwy, a może kobieta myśliwa, rzeźnik, czy rzeźniczka. Dowiemy się co je Baron – barana ?

Gospodynią niedzieli będzie Dominika Biegańska – dziennikarka kulinarna i radiowa. Niedzielę spędzimy pod znakiem „rozmów o kuchni, od kuchni i prowadzące do kuchni” z dziewczynami. Eliza Morawska-Kmita – White Plate, Patrycja Dolecka – Trufla, czyli autorki docenionych blogów i książek kulinarnych, będą Mead Ladies – Damy z łąki, Kaja Nowakowska, Gosia Ruszkowska, a także Samar Khanafer – w połowie Polka, w połowie Libanka.

Goście Targów będą mieli okazję spotkać również Vegenerata Biegowego, Michała Toczyłowskiego, Bartka Kieżuna, autora „Italii do zjedzenia” czy Sebastiana Kulisa, znanego z bloga „Roślinne Porady”.

Oprócz spotkań z blogerkami i blogerami porozmawiamy również o Zero Waste, jednym z pożyteczniejszych trendów tego roku. W debacie wezmą udział Sylwia Majcher, autorka książki „Gotuję, nie marnuję” oraz przedstawiciele Stowarzyszenia Zero Waste oraz Banków Żywności. Dla wszystkich gości, którzy tego dnia przybędą z własnym kubkiem, kawa gratis.

Targi Książki Kulinarnej to także piękna ceramika. Podczas tegorocznego wydarzenia odbędzie się Qchenny Heritage – odwiedzający będą mieli okazję kupić porcelanę, obrusy, meble i inne przedmioty, czasopisma, plakaty które w ciągu 26 lat istnienia można było spotkać w przestrzeniach restauracji Qchnia Artystyczna.

6. Targi Książki Kulinarnej w Qchni Artystycznej – zaprasza Marta Gessler
4 – 5 sierpnia 2018 (sobota – niedziela)
11:00 – 19:00
Qchnia Artystyczna w Zamku Ujazdowskim, ul. Jazdów 2 w Warszawie
Wstęp wolny
http://targiksiazkikulinarnej.com

 

Reklama

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.