5. Targi Książki Kulinarnej

5. edycja Targów Książki Kulinarnej odbędzie się w weekend 7-8 października 2017 roku w restauracji Qchnia Artystyczna na warszawskim Jazdowie i połączona będzie z jubileuszem 25-lecia Qchni Artystycznej. Na targi i wydarzenia towarzyszące zaprasza restauratorka i autorka książek Marta Gessler. 

Targi Książki Kulinarnej to wydarzenie, które jest organizowane przez Martę Gessler, znaną i cenioną polską restauratorkę, autorkę felietonów, książek, projektantkę ogrodów, właścicielkę warszawskiej restauracji Qchnia Artystyczna w warszawskim Zamku Ujazdowskim i kwiaciarni Warsztat Woni. 

Na pomysł Targów Książki Kulinarnej Marta wpadła w 2013 roku i z powodzeniem rozwija ten projekt z roku na rok. To wydarzenie łączące książki i gotowanie, miłośników dobrego jedzenia, amatorów gotowania, ludzi ciekawych kulinarnego świata wpisało się w kalendarz warszawskich wydarzeń o tematyce kulinarnej. 

Tegoroczne hasło przewodnie brzmi: 5×5 FETU-JEMY (czyli świętujemy). 

Program tegorocznych Targów Książki Kulinarnej – dotyczy prostego rachunku 5 X 5 = 25.
5 Targi, 25 urodziny Qchni Artystycznej, 5 szkół gotowania, 5 cukierni, 5 kwiaciarni,
25 wystawców książek kulinarnych i 5 laureatów nagród QA. 

„Ważny jest dla mnie powrót do wręczenia nagród QA dla wybitnych osobowości postmodernistycznych, który rozpoczęłam w 1994 r. Laureatami, byli między innymi Jeremi Przybora, Janusz Weiss, Adam Hanuszkiewicz, Manuela Gretkowska, Kora i Kamil Sipowicz, Piotr Bikont. Wszyscy nagrody przyjęli może poza Violettą Villas, która uznała ja za nie wystarczająco poważną. 

W tym roku QA wręczy nagrody w 5 kategoriach. Ludzie postmodernizmu idą pod prąd, nie lubią trzymać się ram i ściśle wyznaczonych granic. 

Po raz pierwszy zostanie publicznie przeczytany list Jeremiego Przybory, który otrzymałam w 1996 roku. Aktualny, zabawny, pomnik zapisany na kartce papieru” – mówi Marta Gessler. 

Szczegółowy program targów już niedługo! 

Targi Książki Kulinarnej to także 5 stref wystawienniczych:
– STREFA KSIĄŻEK KULINARNYCH,
– STREFA CERAMIKI,
– STREFA KWIATÓW,
– STREFA SŁODYCZY,
– STREFA FETU-JEMY,
gdzie zaprezentują się wydawcy książek i czasopism o tematyce kulinarnej, producenci najlepszej ceramiki, wystawcy kwiatów, wystawcy słodyczy, i w końcu strefa Fetu-jemy – strefa spotkań o kuchni i wokół kuchni. 

 7-8 października 2017 
(sobota w godz. 11-19 i niedziela w godz. 11-18)
Zamek Ujazdowski i Qchnia Artystyczna
ul. Jazdów 2 w Warszawie. 

Wstęp bezpłatny. 

Reklama

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.